Wednesday, January 25

kita selalu tertanya.

Bismillahirrahmanirrahim~

In The Name of Allah , The Most Gracious and The Most Merciful 


homework tersangat lah "sedikit" =.="  baru separuh or belum sampai separuh pun yang aku siapkan . huhu . dah lama aku tak blogwalking and baca info menarik kat web2 nih . entry lagi lah lama aku tak update kan . ish2 . so , hari ni aku nak bagi satu entry ringkas . mudah mudahan bermanfaat untuk semua ye ^^ 





ada masa , kita fed up dengan something yang jadi kat diri kita . masa tu lah kita akan semakin lemah

dan apabila seseorang anak adam itu semakin lemah syaitan tidak akan lepaskan peluang untuk menghasut perkara perkara negatif dalam diri anak adam tersebut . 

ketika itu , kita akan mula berfikir perkara yang tidak sepatutnya . dan pelbagai persoalan yang akan bermain di fikiran kita ...... 


KITA BERTANYA : KENAPA AKU DIUJI? 


"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," ("I am full of faith to Allah") sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui
org2 yg dusta."
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3


-- > macam exam . setiap orang akan menduduki exam untuk diketahui tahap bagi setiap seseorang . boleh ke kita cakap kita la yang paling pandai and no satu dalam sekolah tanpa menduduki sebarang ujian ? tak boleh kan ? macam tu lah dengan iman . Allah bagi ujian kat kita untuk menguji dan melihat setinggi mana tahap keimanan kita :)





KITA BERTANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?


"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
- Surah Al-Baqarah ayat 216

-- > Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk hambaNYA . percaya lah pada setiap apa yang telah ditentukan  :D


KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI?


"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
- Surah Al-Baqarah ayat 286

-- > yup , Allah maha mengetahui . Allah takkan menguji kita dengan sesuatu ujian jika kita tak mampu . Hebadnya Allah kan ? Allah maha Adil . dan kita pulak selalu alpa dari mengingati Allah . ya Allah , ampunkan kami :'(



KITA BERTANYA : KENAPA RASA FRUST?

"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."
- Surah Al-Imran ayat 139

-- > "ya Allah tabahkan hati kami dalam menghadapi ujian yang menimpa . pinjamkanlah kekuatanMU kepada kami yang lemah ini . kuatkanlah hati kami dalam menghadapi dugaan dan tipu daya dunia . ya Allah , bukalah mata hati kami dan gerakkanlah hati kami agar selalu mengharapkanMU "

Amiin ~

KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?


"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah
sempadan) serta bertaqwalah (be fearfull of Allah The Almighty) kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan)."

-- > sabar itu sangat penting :)


KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?


"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"
- Surah Al-Baqarah ayat 45

-- > tiada sebaik baik penolong melainkan Allah :)(:


KITA BERTANYA : APA YANG AKU DAPAT DARIPADA SEMUA INI?

"Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka... ?
- Surah At-Taubah ayat 111



KITA BERTANYA : KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

"Hanyalah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal."
- Surah At-Taubah ayat 129

-- > bergantung lah pada Allah dan minta lah ketenangan dari NYA :)


KITA BERKATA : AKU TAK DAPAT TAHAN!!!


"... ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari Rahmat Allah melainkan kaum yg kafir."
- Surah Yusuf ayat 12


setiap perkataan dari Al Quran itu adalah kalam Allah . percayalah dengan janji janji Allah dan insyaAllah hati akan tenang ~ 


ps : Allah sentiasa bersama dengan orang yang bersabar :)




Syukran Jazilan for my dear readers :) YA ALLAH take care of this person who is reading this , hear my words YA ALLAH guide this person with your LIGHT :) insyaAllah...

5 comments:

srikandi cinta said...

alhamdulillah, sgt menarik . tersentuh hati sy tatkala mmbaca entry ni. terima kasih berkongsi :D

srikandi cinta said...

alhamdulillah, sgt menarik . tersentuh hati sy tatkala mmbaca entry ni. terima kasih berkongsi :D

yana :) said...

semuanya datang dari ALLAH . sama2 ^^

Man said...

thanks yana atas entri ini. sangat berguna..

yana :) said...

wc ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...