Saturday, December 17

kejaiban


Bismillahirrahmanirrahim ~

In The Name of Allah , The Most Gracious and The Most Merciful 

salam semua :)(:

okey . aku ade sebut nak share kat korang satu kisah pasal bismillah kan . bila ? ni haa . dalam post Perbezaan Syaitan tuu . belum baca ? haa , baca la yang tu sekali ye . 


cerita ni , mungkin ramai yang dah tau . aku pun dah lama tau cerita ni . kepada yang dah tau . baca jela lagi . tak rugi pun . manusia memang kena remind selalu :)

kepada yang tak tahu .. apa lagi ? baca laa ~ hehe


 


"Ada seorang perempuan tua yang taat beragama, tetapi suaminya seorang yang fasik dan tidak mahu mengerjakan kewajipan agama dan tidak mahu berbuat kebaikan. Perempuan itu sentiasa membaca Bismillah setiap kali hendak bercakap dan setiap kali dia hendak memulakan sesuatu sentiasa didahului dengan Bismillah. Suaminya tidak suka dengan sikap isterinya dan sentiasa memperolok-olokkan isterinya. Suaminya berkata sambil mengejek, "Asyik Bismillah, Bismillah. Sekejap-sekejap Bismillah."


Isterinya tidak berkata apa-apa sebaliknya dia berdoa kepada Allah S.W.T. supaya memberikan hidayah kepada suaminya. Suatu hari suaminya berkata : "Suatu hari nanti akan aku buat kamu kecewa dengan bacaan-bacaanmu itu." Untuk membuat sesuatu yang memeranjatkan isterinya, dia memberikan wang yang banyak kepada isterinya dengan berkata, "Simpan duit ini." Isterinya mengambil duit itu dan menyimpan di tempat yang selamat, di samping itu suaminya telah melihat tempat yang disimpan oleh isterinya. Kemudian dengan senyap-senyap suaminya itu mengambil duit tersebut dan mencampakkan beg duit ke dalam perigi di belakang rumahnya.


Setelah beberapa hari kemudian suaminya itu memanggil isterinya dan berkata, "Berikan padaku wang yang aku berikan kepada engkau dahulu untuk disimpan." Kemudian isterinya pergi ke tempat dia menyimpan duit itu dan diikuti oleh suaminya dengan berhati-hati dia menghampiri tempat dia menyimpan duit itu dia membuka dengan membaca, "Bismillahirrahmanirrahiim." Ketika itu Allah S.W.T. menghantar malaikat Jibrail A.S. untuk mengembalikan beg duit dan menyerahkan duit itu kepada suaminya kembali.

Alangkah terperanjat suaminya, dia berasa bersalah dan mengaku segala perbuatannya kepada isterinya, ketika itu juga dia bertaubat dan mula mengerjakan perintah Allah, dan dia juga membaca Bismillah apabila dia hendak memulakan sesuatu kerja."





so , faham kan ? 

samasama lah kita cuba amal kan . aku pun selalu lupa benda ni . ini lebih kepada untuk remind diri aku sendiri sebenarnya . tapi lagi best kalau share kan :))

sini ade lagi kisah teladan ... click here 

ps : start ur day with BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM and end it with ALHAMDULILLAH .



Syukran Jazilan for my dear readers :) YA ALLAH take care of this person who is reading this , hear my words YA ALLAH guide this person with your LIGHT :) insyaAllah...

2 comments:

Sharifah Salwa Mohd Jafri said...

dahh pernah bace kisah nie . mmg ajaib . subhanallah

yana :) said...

yup :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...