Saturday, December 17

HARAM sambut hari lahir .....


Bismillahirrahmanirrahim ~

In The Name of Allah , The Most Gracious and The Most Merciful 

salam to all the readers :)

eh , haram ke sambut hari lahir ? 

tak ada lah . tak haram pun . cuma cara kita menyambut hari lahir boleh jadikan sambutan tu haram . sambutan yang macam mana ? .......

nak tau ??
okey . teruskan membaca :)(:


selamat hari lahir kepada sapesape yang birthday dia hari ni :)

hm , sambut birthday dalam islam ni . tak haram .

Rasulullah sendiri berpuasa setiap hari isnin untuk memperingati hari lahirnya . dan kita sendiri menyambut hari kelahiran dan perjuangan Rasulullah every years pada 12 rabiulawal . betul kan ? :)

sambut birthday ni sangat baik sebenarnya . tau kenapa ?

sebab dengan sambut birthday ni , kita dapat mengingati semua nikmat yang Allah dah bagi kat kita and kita sambut hari lahir jugak adalah salah satu cara kita bersyukur sebab Allah menjadikan kita di dunia ini dengan keadaan baik dan sihat :) *Alhamdulillah ~

tapi ..

kalau cara kita sambut dengan tak mengikuti syarak macam adakan tarian , karaoke , menari , konsert , bercampur antara lelaki dan perempuan yang bukan mahramnya. Meninggalkan solat dan sebagainya.

perkara ni jelas menjadi haram.

haa , ramai yang tertanya . ramai yang tak sure dengan satu benda ni .
boleh ke kita sambut birthday dengan lilin and lagu birthday ?


hadis Nabi Muhammad saw , maksudnya :
“Barangsiapa menyerupai sesuatu kaum maka dia bukan dari golongan ku.”


jelas tak ?

sambutan dengan lilin and lagu birthday tu , bukan datang dari agama islam tapi datangnya dari agama kristian . betul kan ??

maka dengan itu ....... :)


Barang siapa yang menyambutnya dengan cara memasang lilin di atas kek dan menyanyikan lagu hari lahir adalah haram sebab dia bukan dari budaya Islam.


agama Islam ajar kita sambut hari lahir dengan adakan kenduri kesyukuran, membaca doa dan menjemput semua kaum kerabat dan sahabat-sahabat yang berdekatan dengan tujuan untuk eratkan silaturahim antara satu sama lain .


masuklah kedalam Agama Islam dengan cara keseluruhannya bukan masuk yang mana sesuai kita ambil dan yang tidak sesuai dengan nafsu kita tinggalkan



ps : just a reminder kepada yang lupa and a new knowledge kepada yang tak tahu :)



Syukran Jazilan for my dear readers :) YA ALLAH take care of this person who is reading this , hear my words YA ALLAH guide this person with your LIGHT :) insyaAllah...

4 comments:

Mulanya disini...... said...

good info.. thanks yeahhh

yana :) said...

yeah . wlcome :)

Dunia Realiti a.k.a Elih said...

Apa2 perkara je kalau dibuat secara OVER pasti jadi haram!..

Nice info..:) followed..

yana :) said...

yup . thanks :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...