Saturday, December 24

berhiburlah , tetapi ..

Bismillahirrahmanirrahim ~

In The Name of Allah , The Most gracious and The Most Merciful 

salam :)

aku nak sambung entry semalam . entry pasal apa ? tak baca lagi ye ? baca kat sini kay .. :) 


love this :)
ouh , i love natures :))
okay . aku nak korang berfikir kejap . 

setiap apa yang kita buat , ada garis panduan dia . sedar tak sedar , kat mana mana pun kita , kita sebenarnya terikat dengan peraturan . tak percaya ? okay okay . 

setiap kali kita nak keluar , kita mesti pakai baju . ke korang ada yang bogel ? kalau ada , sah , gila ! . hehe . 

setiap orang yang pergi club , tak ada yang pakai jubah . semua pakai rugged and sexy segala macam kan ? kalau ada orang pakai jubah masuk club . memang aku jamin , dia orang yang paling menarik perhatian kat situ , perempuan yang sexy-2 pun tak boleh lawan dia :pp

setiap kali nak makan , kita mesti guna bekas or pinggan or mangkuk or what ever lah , janji boleh letak makanan kan . ada ke yang letak makanan kat atas tangan je ? ambil semua nasi dengan lauk , letak kat tangan . macam tu ? tak ada kan ? hehe

dan banyak lagi lah yang kita tak sedar . kalau lah hidup tak ada peraturan , cuba bayangkan dunia ni macam mana ? 

korang semua boleh fikir sendiri kan ? so , fikir-2 kan kay . :))

dan peraturan yang paling baik ialah peraturan yang dah ditetapkan dalam agama islam . sebab setiap apa yang islam ajar , ada hikmah yang kita sendiri tak tahu . sebab apa ? sebab peraturan-2 tu datang dari ALLAH . ALLAH maha besar dan maha mengetahui segala sesuatu  :)


he's really cute :)  


so , dalam berhibur berhibur pun . ada peraturan dia , ada batas dia . 1- muzik , lagu dan skrip  


-- > tak ada perkataan yang boleh membawa ke arah bertentangan dengan aqidah 

-- > macam menyalahi syariat Allah SWT, memburuk-burukkan Rasulullah SAW, memperlekehkan para sahabat, meragui hari kiamat dan pembalasan dosa pahala juga tiada unsur memuja atau taksub kepada wanita.

contoh yang aku boleh bagi la kan . 

berkait dengan lagu ... korang cuba dengar lagu bruno mars yang baru baru ni . it will rain . 
haa , cuba baca lirik dia betul-2 . ada satu part tu , dia cakap , there's no religion can save me . lagu ni dah bertentangan dengan agama islam . 


and ada jugak dalam satu cerita ni , cerita hantu bonceng , tengok kan ? tau tak pasal syahadah tu ? tak tau ? boleh tengok video ni pulak . dengar lah pasal zizan tanya ustaz azhar . best ! :)
*yang ni berkaitan dengan skrip lakonan lah kan . 

banyak lagi kalau nak bagi contoh . lady gaga , agnes monica . maybe korang sendiri pun dah tahu kan ?2- persembahan 

-- > tak melebih-lebih sampai hak-hak Allah dan kewajipan yang lain terabai seperti menunaikan ibadah, hak mencari dan memberi nafkah, menuntut ilmu dan sebagainya. 

kalau dah jadik macam tu , dia akan jadi perkara yang lagha dan sia-sia.  

so , benda ni hendaklah dijauhi

maksud firman Allah s.w.t. dalam surah al-Qasas ayat 55 :
" Dan apabila mereka mendengar perkataan yang sia-sia (lagha), mereka berpaling daripadanya.. "

*selalu kan jadi , bila tengok tv ke . main fb ke . sampai solat pun lambat ? sama-2 muhasabah balik :)

3- ikhtilath 

-- > tak ada percampuran antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram tanpa sekatan dan had hingga membawa kepada bersentuhan antara lelaki wanita ajnabi, tiada majlis tari-menari, tidak berlakunya lakonan-lakonan liar dan seumpamanya.

*dah banyak jadi pun pergaulan bebas ni kan ? hmm .


4- persembahan lelaki dan perempuan 

-- > kalau penontonnya lelaki dan perempuan . yang membuat tu persembahan tu , mestilah dari kalangan lelaki . 

-- > kalau tempat tu tertutup dan semua yang ada adalah perempuan , maka dibolehkan persembahan tu dilakukan dari kalangan perempuan . ni semua , untuk mengelak fitnah dan punca kerosakan dari suara perempuan dan pergerakan manja dan mengghairahkan 


Rasulullah SAW juga bersabda :

Daripada Abu Malik al-Asy'ari daripada Nabi saw bersabda; Sesungguhnya sebahagian daripada umatku akan meminum arak dan menamakannya dengan bukan nama asalnya dan dialunkan muzik kepada mereka dan dihiburkan oleh penyanyi-penyanyi perempuan. Allah akan membenamkan mereka ke dalam perut bumi dan Allah akan menjadikan mereka kera dan khinzir. (hadis riwayat ibnu majah)

nauzubillah . 


5- Penyanyi
-- > orang yang membuat persembahan dan penonton hendak lah menjaga aurat , tak melakukan gerak badan yang memberahikan walaupun lagu dan senikata yang disampaikan adalah baik . jika tidak juga dijaga kedua dua itu , maka ia tetap menjadi haram .


Sabda Nabi s.a.w. :

Sebahagian dari penghuni neraka ialah perempuan yang memakai pakaian yang seolah telanjang, pakaian yang sesat dan menyesatkan. Mereka tidak masuk ke syurga dan tidak mencium baunya.(hadis riwayat Muslim)
tak cium bau syurga ? *nauzubillah . mintak dijauhkan dari kita . Amin . 
and lagi satu 

Islam mengharamkan menampakkan susuh tubuh dibahagian dada dan pinggul , maka terlebih teruk dari itu apabila disertai dengan pergerakan yang gemalai dan membawa kepada fitnah.

ps : semoga kita semua semua sentiasa berada dalam petunjuk dan pimpinan Allah s.w.t. Amiin :)


Syukran Jazilan for my dear readers :) YA ALLAH take care of this person who is reading this , hear my words YA ALLAH guide this person with your LIGHT :) insyaAllah...

2 comments:

Razil Tahir said...

thanks for sharing and reminding..
keep it up! XD

yana :) said...

insyaALLAH :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...